Łączna liczba wyświetleń

sobota, 1 października 2016

Tarta z pieczonym kurczakiem i porem


Został mi po obiedzie kawał pieczonego kurczaka i co z tym zrobić ? Oczywiście mogę robić moim domownikom przez cały tydzień kanapki z kurczakiem , ale nie oto chodzi. Pomyślałam i wyczarowałam : tarta z pieczonym kurczakiem i porem.
 

Składniki na ciasto :

250g masła lub margaryny

375g mąki

1 jajko

½ łyżeczki soli

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Wyrobionym ciastem wyłożyć tortownicę – nie zapominamy o wyłożeniu ścianek.

Farsz :

mięso z pieczonego kurczaka,

2-3 małe pory

masło do podsmażenia warzywa

sól, pieprz, papryka ostra ( doprawiamy naszymi ulubionymi przyprawami).

Kurczaka oskubujemy z mięsa, pora myjemy i kroimy w krążki. Pora podsmażamy na masełku, następnie dodajemy mięso z kurczaka i doprawiamy wg. uznania. Tak przygotowane mięso wykładany na ciasto.

Sos

4 jaja

½ szklanki kwaśnej śmietany

garść startego żółtego sera

sól, pieprz.

Jaja roztrzepać , dodać śmietanę i ser , dokładnie wymieszać , doprawić. Sos wylać na wyłożone mięso. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 30-35 minut w temperaturze 200 C. Tarta jest przepyszna. Ja serwuję ją z naszą ulubioną surówką – „śmietnikiem” ( pomidor, papryka, cebula, sałata, rzodkiewka, wszystko doprawione solą , pieprzem , szczyptą cukru i kropelką oliwy ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz