Został mi po obiedzie kawał pieczonego kurczaka i co z tym zrobić
? Oczywiście mogę robić moim domownikom przez cały tydzień kanapki z kurczakiem
, ale nie oto chodzi. Pomyślałam i wyczarowałam : tarta z pieczonym kurczakiem
i porem.
Składniki na ciasto :
250g masła lub margaryny
375g mąki
1 jajko
½ łyżeczki soli
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Wyrobionym
ciastem wyłożyć tortownicę – nie zapominamy o wyłożeniu ścianek.
Farsz :
mięso z pieczonego kurczaka,
2-3 małe pory
masło do podsmażenia warzywa
sól, pieprz, papryka ostra ( doprawiamy naszymi ulubionymi
przyprawami).
Kurczaka oskubujemy z mięsa, pora myjemy i kroimy w krążki.
Pora podsmażamy na masełku, następnie dodajemy mięso z kurczaka i doprawiamy
wg. uznania. Tak przygotowane mięso wykładany na ciasto.
Sos
4 jaja
½ szklanki kwaśnej śmietany
garść startego żółtego sera
sól, pieprz.
Jaja roztrzepać , dodać śmietanę i ser , dokładnie wymieszać
, doprawić. Sos wylać na wyłożone mięso. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok
30-35 minut w temperaturze 200 C. Tarta jest przepyszna. Ja serwuję ją z naszą
ulubioną surówką – „śmietnikiem” ( pomidor, papryka, cebula, sałata,
rzodkiewka, wszystko doprawione solą , pieprzem , szczyptą cukru i kropelką
oliwy ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz