Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 20 września 2016

Pierogi z ciecierzycą


Ciecierzyca , inaczej cieciorka lub groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne . Ciecierzyca jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak.

Pierogi z ciecierzycą w smaku przypominają pierogi z mięsem , mój synek je uwielbia .

Farsz

2 szklanki  ugotowanej ciecierzycy  

250g sera białego

Cebula

Olej

Sól , pieprz, gałka muszkatołowa

Można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego

Ciecierzycę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Następnie ostudzona ciecierzycę , ser i podsmażona cebulę przepuścić przez maszynkę . Wszystko dokładnie połączyć i doprawić. Jeśli uznamy że farsz jest zbyt suchy możemy dodać przecier pomidorowy , ale to już według własnego uznania . Przygotować ciasto wg. przepisu ciasto na pierogi , lepić pierogi i gotować .
 

1 komentarz:

  1. z ciecierzycą bardzo lubię :)
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń