Łączna liczba wyświetleń

piątek, 7 października 2016

Domowe pączki


 Kiedy chcę mieć wolne od pieczenia na trochę dłużej  przygotowuję moim domownikom pączki. Pączki z tego przepis wychodzą pulchne i bardzo smaczne . U mnie w domu królują pączki nadziewane marmoladą ale lubimy również nadziewane budyniem i kajmakiem , czasami  kremem czekoladowy – to już rozpusta

Składniki:
       500g mąki pszennej
        50g świeżych drożdży
        80g masła lub margaryny
        4 łyżki cukru
        4 żółtka
        1 szklanka mleka (250ml)
        1 łyżka spirytusu
        dżem lub powidła ( lub inne ulubione nadzienie)
       olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób wykonania:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10min. Roztopić masło (lub margarynę). Żółtka i resztę cukru utrzeć. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. Ciasto jest bardzo klejące - nie dodawać więcej mąki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki . Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką . Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. Po upieczeniu ostudzone pączki szprycować wybranym nadzieniem.
 

3 komentarze:

  1. ojej zjadłabym sobie takiego pączucha

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm chcę! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń