Ja - mama, żona, kucharka, sprzątaczka, praczka - robot wielofunkcyjny. Po małym resecie - maniak książek, dobrych filmów. Na wyciszenie - haft, włóczka. Taki dziwny twór.
Łączna liczba wyświetleń
wtorek, 6 września 2016
ciasto "Mikuś"
Rozpoczął się nowy rok szkolny . Dzieciaki wróciły do szkoły, a mamy do kuchni. Pojawia się odwieczny dylemat co przygotować dziecku na śniadanie do szkoły. U mnie sprawdza się kanapka , owoc i jakiś słodki, domowy uzupełniacz. Moje dzieci uwielbiają ciasto „Mikuś” – moja domowa mleczna kanapka. A dokładnie jest to ciemny biszkopt z kakao przełożony mleczną masą z mleka w proszku. Jest to ciasto bez polewy , żeby dzieciaki się nie pobrudziły.
CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut. Ostudzić i podzielić na 2 części.
MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.
Przełożyć biszkopt kremem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńi pyszne , polecam :)
Usuń