Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 6 września 2016

ciasto "Mikuś"




Rozpoczął się nowy rok szkolny . Dzieciaki wróciły do szkoły, a mamy do kuchni. Pojawia się odwieczny dylemat co przygotować dziecku na śniadanie do szkoły. U mnie sprawdza się kanapka , owoc i jakiś słodki, domowy uzupełniacz. Moje dzieci uwielbiają ciasto „Mikuś” – moja domowa mleczna kanapka. A dokładnie jest to ciemny biszkopt z kakao przełożony mleczną masą z mleka w proszku. Jest to ciasto bez polewy , żeby dzieciaki się nie pobrudziły.


CIASTO NA BISZKOPT Z KAKAO
         6 jajek

         1 szklanka cukru

         1 szklanka mąki pszennej

         1 łyżeczka proszku do pieczenia

         2 - 3 łyżki kakao

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec około 25 - 30 minut. Ostudzić i podzielić na 2 części.

        MASA MLECZNA


         1/2 szklanki mleka

          3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny

          2 opakowania cukru waniliowego
         

          2 szklanki mleka w proszku



Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i na końcu mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać.

Przełożyć biszkopt kremem.


2 komentarze: