Placki ziemniaczane to moje danie alertowe, kiedy wracam z
pracy , dzieci głodne ,a w lodówce pustki
bo nie ma komu zrobić zakupów. Dzieci bardzo je lubią i czasami muszę je
wyganiać od stołu. Podaje je na różne sposoby : z sosem grzybowym, z ketchupem,
ze śmietaną , ze śmietaną i cukrem a nawet z dżemem.
składniki
1/2 kg ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1 mała cebula
1 jajko
Sól
olej roślinny do smażenia
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce
bez mieszania i odstawić tak na ok. 10 - 15 minut. Odlać zebrany sok. Dodać
mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz szczyptę
soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać
porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor . Placki odkładać na talerz
wyłożony ręcznikami papierowymi. Placki
ziemniaczane najlepiej smakują gdy są świeżutkie i chrupiące , takie cuda prosto z patelni.
Własnie placki ziemniaczane za mną chodzą, koniecznie muszę je przygotować :)
OdpowiedzUsuńpolecam również placki z cukinii :)
Usuń