Łączna liczba wyświetleń

sobota, 10 września 2016

Placki ziemniaczane


Placki ziemniaczane to moje danie alertowe, kiedy wracam z pracy , dzieci głodne ,a w lodówce pustki  bo nie ma komu zrobić zakupów. Dzieci bardzo je lubią i czasami muszę je wyganiać od stołu. Podaje je na różne sposoby : z sosem grzybowym, z ketchupem, ze śmietaną , ze śmietaną i cukrem a nawet z dżemem.

składniki

1/2 kg ziemniaków

1 łyżka mąki pszennej

1 mała  cebula

1 jajko

Sól

olej roślinny do smażenia

 Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je w misce bez mieszania i odstawić tak na ok. 10 - 15 minut. Odlać zebrany sok. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz  szczyptę soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu  na złoty kolor . Placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.  Placki ziemniaczane najlepiej smakują gdy są świeżutkie i chrupiące , takie cuda  prosto z patelni.
 

2 komentarze:

  1. Własnie placki ziemniaczane za mną chodzą, koniecznie muszę je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń