Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 września 2016

Czekoladowe ciasto z buraków


Czekoladowe ciasto z buraków , to moje odkrycie roku 2015 , ciasto przepyszne, wilgotne. Bardzo mnie zaskoczyło. Rodzina zachwycona , polecam na niedzielny podwieczorek. Ciasto najlepiej smakuje wystudzone , na ciepło wyczuwam zapach buraka.

składniki

375 g ugotowanych i obranych buraków
300 ml oleju rzepakowego
5 jajek
275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
375 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli

polewa czekoladowa

200 g czekolady
ok. 100 g śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka  oleju

sposób wykonania
Formę do ciasta (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia . Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując (normalnym mikserem do ciast). Do masy dodawać stopniowo wszystkie suche składniki. Dokładnie wszystko połączyć , do ciasta można dodać np. orzechy lub rodzynki.  Ciasto przełożyć do formy, i  piec ok. 75 minut  w temperaturze 180 C . Po ok. 1 godzinie przykryć  folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić . Kiedy ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej. odczekać ok. 2-3 minuty, wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Polewę  wylać na schłodzone ciasto, dokładnie rozprowadzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz