Czekoladowe
ciasto z buraków , to moje odkrycie roku 2015 , ciasto przepyszne, wilgotne.
Bardzo mnie zaskoczyło. Rodzina zachwycona , polecam na niedzielny podwieczorek.
Ciasto najlepiej smakuje wystudzone , na ciepło wyczuwam zapach buraka.
składniki
375 g ugotowanych i obranych
buraków
300 ml oleju rzepakowego
5 jajek
275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
375 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
300 ml oleju rzepakowego
5 jajek
275 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
375 g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
polewa czekoladowa
200 g czekolady
ok. 100 g śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka oleju
sposób wykonania
Formę do ciasta (keksówkę) wyłożyć
papierem do pieczenia . Buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w
misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie
miksując (normalnym mikserem do ciast). Do masy dodawać stopniowo wszystkie suche
składniki. Dokładnie wszystko połączyć , do ciasta można dodać np. orzechy lub
rodzynki. Ciasto przełożyć do formy, i piec ok. 75 minut w temperaturze 180 C . Po ok. 1 godzinie
przykryć folią aluminiową, żeby uniknąć
przypalenia. Gotowe ciasto wyjąć z
piekarnika, wystudzić . Kiedy
ciasto jest zimne, przygotować polewę czekoladową: czekoladę posiekać, umieścić
w misce. śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia (ma być bardzo gorąca, nie może
się jednak gotować) i zalać nią czekoladę. dodać olej. odczekać ok. 2-3 minuty,
wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Polewę wylać na schłodzone ciasto, dokładnie
rozprowadzić.ok. 100 g śmietany kremówki (30%)
1 łyżeczka oleju
sposób wykonania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz