Pani Walewska ( Pychotka) - idealne ciasto na imieniny, urodziny , święta. Wygląda oszałamiająco i tak też smakuje. Nie wiem dlaczego , ale w większości fankami tego ciasta są kobiety. Jak dla mnie jest to ciasto bardzo eleganckie . Zachęcam do skorzystania z przepisu i do upieczenia go na jakąś ważną rodzinną uroczystość.
Ciasto:
- 300 g mąki
- 250 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy lub odrobina aromatu
Dodatkowo:
- 4 białka
- 1 szkl. drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- słoiczek kwaśnego dżemu
- ok. 200 g migdałów lub orzechów
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek wyścielonych papierem do pieczenia. Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szklanki cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Wierzch posypać grubo posiekanymi migdałami lub orzechami. Piec ok. 15-20 minut w temp. 180 st.C. Wystudzić.
Krem:
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 250 g masła (temp. pokojowa)
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodawać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz