Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 sierpnia 2016

Drożdżowe ślimaczki

Moje drożdżowe ślimaczki bardzo przypominają mi moją babcie. Świetna kucharka, moja kochana czarodziejka - potrafiła wyczarować w kuchni cuda.

Drożdżowe ślimaczki

0,5 kg mąki pszennej
250g margaryny
1 jajko
1/3 szklanki mleka
50g drożdży
20g cukru
powidła do posmarowania ( marmolada, dżem, kajmak wg. uznania)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub wykorzystać robota. Ciasto powinno być bardzo plastyczne . Wyrobione ciasto podzielić na dwie części , rozwałkować na grubość ok 5 mm , posmarować wybranym mazidłem, zawinąć w roladę i pokroić na krążki ok 1,5 cm.

Piec na kolor złoty w temperaturze 190 C , 15-20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz