Sezon malinowy czas zacząć.
Zawsze pierwsze maliny
przeznaczam na pyszne ciacho. Kiedy wszyscy jesteśmy już nasyceni tym cudownym
owocem wówczas przetwarzam je na dżemy. Dzisiaj podam przepis na przepyszne
kruche ciasto z malinami. Zaręczam że ciasto zawsze się udaje i nie jest
trudne.
Kruche ciasto z malinami i leciutką pianką
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki ( 400g)
Kostka masła lub margaryny (250g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru (70g)
5 żółtek
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać , dodać masło lub margarynę
i posiekać . Dodać żółtka i cukier , zagnieść ciasto.( Ja używam robota nie
lubię męczyć się ręcznie). Ciasto podzielić na dwie części. 1/3 ciasta schować
do zamrażalnika i zamrozić. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę ( ja używam dużych
blach). Ciasto podpiec w temp. 190 C ok. 20minut. Podpieczone ciasto wystudzić.
Pianka :
5 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80g)
½ szklanki oleju
Ok. 500g malin ( mogą być również jeżyny , borówki,
porzeczki – co lubimy )
Cukier puder do posypania
Ubijamy białka na sztywną pianę , powoli dosypujemy cukier (
cały czas ubijamy na najwyższych obrotach). Następnie powoli dosypujemy budyń (
obniżamy obroty i kiedy budyń połączy się z pianą przyspieszamy, na sam koniec
dodajemy olej, nie przerywamy ubijania. Na podpieczony i zimny spód wykładamy naszą pianę , na
wierzch układamy owoce ( delikatnie je wciskamy w pianę ).
Na wierz ścieramy na
tarce zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 190 C przez ok 40min. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy ciasto delikatnie cukrem pudrem.
Życzę smacznego. Z całego serducha polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz