Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 11 sierpnia 2016

Warzywa z piekarnika.

Uwielbiam lato . Zawsze ta pora roku kojarzy mi się z wakacjami u babci, z niepowtarzalną mieszanką zapachów.  Świeże warzywa z własnego ogrodu i owoce wcinane prosto z drzewa - grusze, jabłka, mirabelki . Uhm... To był cudowny czas. Wracając do czasu obecnego , u mnie dzisiaj na obiad warzywa z piekarnika. Pochwalę się że wszystkie z mojej działeczki.

Warzywa z piekarnika:

1 cukinia
2 papryki
3 pomidory
10 ziemniaków
2 cebule
czosnek w łupinkach
6 marchewek

marynata

1/2 szklanki oleju
zioła prowansalskie
tymianek
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, słodka papryka

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie połączyć.

sos czosnkowy

jogurt naturalny gęsty
ząbek czosnku
koperek

Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek , wszystko dokładnie połączyć ( można delikatnie doprawić solą i pieprzem)

Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Czosnek pozostawić w łupinkach.  Warzywa wymieszać i zalać marynatą. Odstawić je na jakieś 10 min. Następnie przesypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika . Piec 25 min w temperaturze 200 C. Przemieszać warzywa i ponownie wstawić do pieczenia na kolejne 10 min w temperaturze 220 C. Warzywa smakują idealnie z sosem czosnkowym i np. z kurczakiem . Danie jest proste i bardzo smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz