Uwielbiam lato . Zawsze ta pora roku kojarzy mi się z wakacjami u babci, z niepowtarzalną mieszanką zapachów. Świeże warzywa z własnego ogrodu i owoce wcinane prosto z drzewa - grusze, jabłka, mirabelki . Uhm... To był cudowny czas. Wracając do czasu obecnego , u mnie dzisiaj na obiad warzywa z piekarnika. Pochwalę się że wszystkie z mojej działeczki.
Warzywa z piekarnika:
1 cukinia
2 papryki
3 pomidory
10 ziemniaków
2 cebule
czosnek w łupinkach
6 marchewek
marynata
1/2 szklanki oleju
zioła prowansalskie
tymianek
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, słodka papryka
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie połączyć.
sos czosnkowy
jogurt naturalny gęsty
ząbek czosnku
koperek
Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekany koperek , wszystko dokładnie połączyć ( można delikatnie doprawić solą i pieprzem)
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Czosnek pozostawić w łupinkach. Warzywa wymieszać i zalać marynatą. Odstawić je na jakieś 10 min. Następnie przesypać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika . Piec 25 min w temperaturze 200 C. Przemieszać warzywa i ponownie wstawić do pieczenia na kolejne 10 min w temperaturze 220 C. Warzywa smakują idealnie z sosem czosnkowym i np. z kurczakiem . Danie jest proste i bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz