Łączna liczba wyświetleń

sobota, 27 sierpnia 2016

Kluski drożdżowe na parze - zdrowsza drożdżówka

Uwielbiam leniwe poranki , kiedy nie musimy się spieszyć , nic nie musimy. Wtedy mam czas na rozpieszczanie moich najbliższych , a jak wiadomo przez żołądek do serca. Dlatego u nas dzisiaj na śniadanie kluski drożdżowe na parze.

potrzebujemy

200 ml mleka
2 jaja
30g drożdży
500 g mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym i dokładnie wyrabiamy. Ciasto musi być plastyczne i nie lepić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm , szklanką wykrawamy kluski. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 minut. Następnie do garnka nalewamy szklankę wody, zagotowujemy ją , na durszlak układany nasze kluski i wkładamy do garnka - zawieszamy nad wodą , przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze ok 10 minut. Tak przygotowane kluski możemy podawać np. z serkiem waniliowym i ulubionym dżemem. Zawszę robię dwie porcie bo jedna to za mało dla moich żarłoków.

Zdrowsza drożdżówka

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja. I świetnie że kluski drożdżowe domowe a nie kupowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję , zapewniam że domowe jest smaczniejsze i co najważniejsze świeższe i wiemy że bez konserwantów. Moje dzieci je uwielbiają .

      Usuń