Łączna liczba wyświetleń

piątek, 19 sierpnia 2016

Ciasto cudak

Ciasto nazwałam "cudak" ponieważ jest to połączenie smaków jakie lubimy. Ja lubię - maliny, syn - budyń, córka - kajmak, mąż - śmietanę. Ciasto warstwowe : biszkopt, dżem malinowy, masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa, herbatniki, ubita śmietana i czekolada.

Ciasto cudak

biszkopt

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka oddzielamy od żółtka. Ubijamy z białek i cukru pianę . Następnie dodajemy żółtka i delikatnie ucieramy. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia , ostrożnie mieszamy. Ciasto wlewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 190 C ok 25-30 minut.
Studzimy ciasto , później smarujemy je dżemem malinowym ( można użyć innego smaku).
Następnie przygotowujemy masę budyniową

masa budyniowa

0,5 l mleka
150 g cukru
30g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g masła lub margaryny.

potrzebujemy jeszcze

herbatniki
masa kajmakowa
250ml śmietany kremówki 36% lub 30%
czekolada

Odlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy mąki , mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Po chwili dodajemy miksturę z mleka i mąki .Gotujemy budyń . Cały czas mieszamy aby nie było grudek, pod koniec gotowania dodajemy masło . Masło musi się rozpuścić i połączyć idealnie z budyniem. Ciepła masę wykładamy na ciasto. W kolejnym kroku układany herbatniki i smarujemy je kajmakiem ( puszkę z kajmakiem wstawiamy do ciepłej wody , wtedy lepiej się rozprowadza ). Przykrywamy warstwą herbatników. Ubijamy śmietanę  i wykładamy na herbatniki. Ciasto delikatnie można posypać startą czekoladą .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz