Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Szaszłyki z piekarnika

Nastał ten dzień , pora uporządkować lodówkę. W łapki wpadły mi pieczarki , papryka , mała cukinia , kawałek boczku ( kupiony bo mąż lubi, a teraz leży i nie ma chętnego ) . Pomysł na obiad oczyszczający lodówkę - szaszłyki z piekarnika.


papryka
cebula
cukinia
pieczarki
boczek
pierś z kurczaka
mały jogurt naturalny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka miodu
curry
sól


Robimy marynatę - jogurt , musztardę , miód , szczyptę soli i curry dokładnie wymieszać . Pierś z kurczaka pokroić ,włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warzywa i boczek kroimy na kawałki które będzie nam łatwo nadziać na patyczki.  Następnie robimy szaszłyki. Układamy na ruszcie i wstawiamy do piekarnika , pieczemy w temperaturze ok. 200 C ok. 30-35 minut. Można je podawać np. z gotowanym ryżem i sosem czosnkowy. Do robienia szaszłyków można zaangażować dzieci , fajna zabawa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz