Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Zupa krem z dyni

U mnie w ogrodzie rozpoczął się sezon dyniowy. Dynia to cudowne warzywo , które rewelacyjnie komponuje się chyba ze wszystkimi dodatkami. Moja rodzinka uwielbia zupę krem z dyni.

potrzebujemy

1 mała dynia
2 litry wody
serek topiony śmietankowy (125g)
1 szklanka śmietany
sól, pieprz, papryka mielona słodka, gałka muszkatołowa, curry .

Przygotowujemy dynię , kroimy na kawałki, pestki usuwamy. Dynię wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze 200 C. Następnie studzimy i robimy puree za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dynię wkładamy do garnka , zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 15 minut, później doprawiamy solą , pieprzem, papryką , gałką i curry. Następnie dodajemy serek topiony i śmietanę ( wcześnie śmietanę hartujemy, do szklanki śmietany dodajemy ze dwie łyżki zupy i dokładnie mieszamy). Zupę gotujemy jeszcze chwilę i gotowe. Możemy podawać ją z makaron, ryżem lub grzankami. Moje dzieci uwielbiają tą zupę ze świeżą bułeczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz