Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Makaron z cukinią

Cukinia to bardzo ciekawe warzywo, uwielbiam je. Gości na moim stole bardzo często . Dzisiaj wersja obiadowa . Należy ugotować makaron , u mnie są to "rurki".
Następnie przygotowuję sos.  Do sosu potrzebuję trzech składników : cukinii , parę ząbków czosnku i śmietany ( u mnie 18%) . Na patelnie wkładam łyżkę masła lub jak kto woli olej, oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzucam wyciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie go trzeba "zeszklić". Następnie dodaję startą na tarce cukinie . Wszystko trzeba poddusić do miękkości, kawałeczki cukinii muszą zrobić się przezroczyste i bardzo mięciutkie . Doprawiam solą , pieprzem, papryka ostrą i słodką , imbirem czasami imbir zastępuję curry. Wszystko dokładnie mieszam.
Na sam koniec dodaję śmietanę i znowu dokładnie wszystko łączę. Chwilę gotuję , cały czas mieszając. Ja osobiście lubię chłopskie podanie , do sosu dorzucam makaron i delikatnie mieszam. Odpowiednią porcję wykładam na talerz i gotowe.
Można konsumować z sałatką , z kotletem schabowy ( wersja męska ). Jeśli raz zrobicie to danie na pewno zagości w waszym jadłospisie na zawsze. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz