Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 9 sierpnia 2016

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką to u mnie w domu ciasto awaryjne . Kiedy nie mam pomysłu i chęci żeby zrobić coś oryginalnego a w domu brakuje ciasta.

Placek drożdżowy z kruszonką
 
1 szklanka (250ml) ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru (120g)
4 żółtka
600g mąki
60g drożdży
1/2 łyżeczki soli
100g roztopionego masła lub margaryny.
olejek waniliowy ( ale to wg uznania).

Zaliczam się do osób wygodnickich i nie lubię dokładać sobie roboty wszystkie składniki umieszczam w misie robota i wyrabiam jakieś 8 minut. Wyrobione ciasto przekładam do blachy i pozostawiam do wyrośnięcia ( ok. 1,5 godziny) .

Kruszonka

1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
100g masła lub margaryny.

Wsypuję składniki do miseczki i zagniatam. Kruszonka ma mieć konsystencje "wilgotnego piasku".

Ciasto smaruję dowolnym dżemem i posypuję kruszonką , jeśli chcę ciasto bez dodatków smaruję je tylko białkiem.
Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę 35min w temperaturze 190 C .
Smacznego życzę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz