Długo nie musiałam się zastanawiać jak te dary spożytkować .
Powstały pomidorki koktajlowe w słoiczkach na zimę . W sezonie jesienno-zimowym
idealny dodatek do niedzielnej jajecznicy.
Sposób wykonania wprost banalny. Najważniejsza jest zalewa i
pasteryzacja.
Do wykonania potrzebujemy pomidorki koktajlowe (czerwone , żółte), liście selera, bazylii można dodać koperek, czosnek .
Ponadto do każdego słoiczka powinniśmy dodać : białą gorczycę, czarny pieprz
ziarnisty, ziele angielski , liść laurowy. Zalewę do pomidorków wykonuję w
następującej proporcji na 1 litr wody dodaje 1 łyżkę soli ( niejodowana) i 1
łyżkę cukru. Ową miksturą zalewam pomidory, słoiki zakręcam i pasteryzuję (ok.5 – 7 minut od czasu zagotowania wody).
Z dzisiejszych zbiorów wyczarowałam również przecier
pomidorowy , który jest idealną bazą do zup, sosów.
Obieram pomidory ze skórki, miksuje i gotuje ok .1 godziny (
zależy mi na tym żeby odparować wodę) .
Doprawiam według uznania solą , cukrem, pieprzem, wybranymi ziołami. Przelewam
do słoiczków lub butelek i pasteryzuję ok 15 minut od czasu zagotowania wody. W
sezonie jesienno-zimowym przecier jest idealny jako sos do pizzy, wystarczy go
tylko delikatnie doprawić i gotowe.
Uwielbiam kiedy moja spiżarenka zapełnia się takimi
pysznościami. Wiem że wiele gotowych przetworów można kupić w sklepie , ale ja
jestem staroświecka i lubię mieć takie moje cudeńka na zimę . Wiem że moja
rodzina to lubi i docenia , a ten smak jest nie do podrobienia.

Zgadzam się w pełni z tym, o czym napisałaś w ostatnim akapicie :) Smak własnych przetworów jest jedyny w swoim rodzaju. Poza tym wiemy, co do nich wkładamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w przetworowej akcji :)
dziękuję za takie akcje :)
Usuń